Sous vide – staronová metóda na prípravu jedla
Jedlo pripravené metódou sous vide (čítaj sú vit, v preklade „vo vákuu“) nielen lákavo vyzerá, ale aj výborne chutí. Preto sme sa v Restaurant Gallery rozhodli ozvláštniť divinové špeciality práve touto zaujímavou metódou prípravy.
Napriek tomu, že si často myslíme, že všetky „naj“ kulinárske vychytávky vznikli v Taliansku, kolískou sous vide je Francúzsko, krajina preslávená dobrým jedlom, kvalitnými surovinami a aj najlepším vínom na svete. Neskôr sa táto metóda využívala najmä na dlhšie uchovávanie potravín. Čím dlhšie sa metóda využívala, tým sofistikovanejšia bola aj príprava jednotlivých surovín. Vďaka skúsenostiam zručných šéfkuchárov boli vypracované parametre, podľa ktorých sa jednotlivé suroviny pripravia najlepšie, koľko času potrebujú na prípravu a pri akej teplote budú najchutnejšie.
Príprava pomocou sous vide spočíva v tom, že čerstvé suroviny sa uložia do vákuových vreciek, z ktorých je pomocou prístrojov na vákuové balenie odsatý vzduch. Potom sa vložia do vodného kúpeľa, v ktorom sa udržiava nízka teplota (v rozmedzí od 55 až do 95 stupňov Celzia) pomocou špeciálneho prístroja s nastaviteľnou teplotou a dĺžkou varenia, podľa druhu suroviny.
Tepelná úprava je však oveľa dlhšia, môže dosiahnuť aj 72 hodín. Odmenou za dlhšie čakanie je zachovanie veľkého množstva živín a minerálov v surovine. Napríklad taký steak sa pripravuje vo vodnom kúpeli okolo 20 minút, a následne na panvici asi 5 minút. Takýto steak chutí samozrejme inak ako steak pripravený na grile.
Mäso zostáva šťavnaté, pokrmy si zachovajú svoju hmotnosť, typickú chuť, farbu a živiny.
Dúfame, že Vám divina v Restaurant Gallery bude chutiť! Tešíme sa na Vás.