Restaurant Gallery & apartments v Bytči ponúka tradičné, slovenské BRYNDZOVÉ HALUŠKY!
Budete však prekvapení, vraj to už nie je naše top národné jedlo!
Halušky sú slovom, ktoré sa nedá preložiť do nijakého zo svetových jazykov. Po anglicky hovoriacim cudzincom je najbližší pojem „dumpling“, ale to znamená knedličky, väčšinou sladký cestovinový dezert. Francúzi majú „quenelle“, čo je zas knedľa k mäsu. Vari najbližšie k haluškám sú talianske „gnocchi“, tie sa však robia len z múky, nie zo zemiakov. No skrátka, nie je to ono!
Zaujímavé je aj to, že bryndza, mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom, tiež nie je na západ od našich hraníc veľmi známy. A tiež nie je pravda, že má pôvod na Slovensku. Ovčí syr pod pôvodným názvom „brânză de oaie“ k nám doputoval s pastiermi z Rumunska, zo Sedmohradska alebo, ak chcete, z bývalej Dácie. Aj slovo bača má údajne pôvod v starej dáčtine.
Vo svete však halušky nie sú úplnou neznámou! Newyorský The Business Insider dokonca zaradil halušky medzi 35 najlepších svetových jedál, ktoré je nutné ochutnať skôr, ako odídete z tohto sveta.
Bryndzové halušky sa tak dostali do spoločnosti viedenských rezňov, indického tandoori kurčaťa, pravej talianskej pizze či delikátnej argentínskej grilovanej pochúťky asado.
Podľa výskumov posledných rokov sa však slovenským „národným“ jedlom, obľúbeným najmä medzi mládežou, stal vyprážaný syr, v menšej miere pizza, suši a špeciality z „mekáča“. Bryndza je vlastne syr. Takže sme od halušiek so syrom plynule prešli k vyprážanému syru.
Restaurant Gallery to však nevzdáva, ctí si tradície, spolieha na Vaše chuťové poháriky a pripravíme tak dnes, ako aj nabudúce skvelé bryndzové halušky s poriadnym kúskom oravskej slaninky!