Konfitovanie

Dnes štartujeme 1. diel seriálu  zo sveta gastronómie

Restaurant Gallery & apartments ponúka počas pracovného týždňa vždy nové, chutné a výdatné obedové menu aby sme Vás navnadili do úspešného dňa.

Naša nová kuchyňa vybavená najmodernejším gastro zariadením ponúka množstvo možností na kulinárke špeciality!

Pretože nie všetci sme špičkoví kuchári, budeme pre Vás publikovať blogy o rôznych možnostiach úprav jedál, o novinkách vo svete gastronómie, nápojov, kávy, čaju, piva … a pod.

Konfitovanie

Pravé konfitovanie, pomalá príprava pokrmu a jeho uskladnenie, známe i ako nakladanie potravín do tuku, soli alebo dochutenej tekutiny ako oleja či octu, pochádza z francúzskej kuchyne. Je špecialitou najmä juhozápadného Francúzska, kde ide o tradičnú technológiu uchovávania potravín. Samotné sloveso konfitovať, po anglicky confit, pochádza z francúzskeho confire, ktoré je odvodené z latinského pomenovania conficere a znamená vyrobiť, urobiť, pripraviť. V stredoveku sa týmto slovom označovala príprava v cukre vareného a nakladaného ovocia.

Mäso, zelenina, ovocie alebo aj iné potraviny sa počas konfitovania pomaly, pri nízkej teplote tepelne upravujú.  Pečú alebo varia sa vo vlastnej šťave, prípadne tuku.

My sme použili na konfitovanie hovädzie líčka. Je to veľmi špeciálne mäsko – tenký sval plochého tvaru nachádzajúci sa na oboch stranách lícnych kostí hovädzieho dobytka. U prežúvavcov tento sval pracuje takmer nepretržite, čomu vďačí za tuhú konzistenciu a tmavšiu farbu. Hodí sa vynikajúco na tento spôsob úpravy, pretože vo výsledku je mäsko krásne mäkučké a šťavnaté.

Ak ste dnes nestihli na denné menu, nezúfajte, určite budeme tento recept opakovať a budeme sa na Vás tešiť!