Sacherova torta je najznámejšia čokoládová torta na svete
Tento slávny múčnik, typický pre hlavné mesto Rakúska, znamená pre Viedeň to, čím je pre Salzburg Mozartova guľka. V rakúskych cukrárňach a kaviarňach je možné dostať ju v mnohých podobách.
Sacherova torta (hovorovo aj sacher) je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou. Práve kombinácia dvoch chutí – čokoláda a marhule, je pre tento zákusok mimoriadne typická a objavuje sa aj takmer vo všetkých imitáciách známeho originálu.
Treba však povedať, že pre niekoho je to príliš obyčajná, pre iného legendárna lahôdka. Cesto, džem a čokoládová poleva. Čo už len na tejto najjednoduchšej kombinácii môže priťahovať toľkú pozornosť? Žeby pomer surovín alebo šikovný marketing? Sacherova torta sa stala kulinárskou lahôdkou, ktorá rakúsku rodinu Sacherovcov preslávila po celom svete.
Označenie Originálna Sacherova torta (Original Sacher-Torte), bolo registrované viedenským Hotelom Sacher ako firemné označenie a pôvodná receptúra torty je držaná v prísnej tajnosti.
História tejto pochúťky sa začala písať v roku 1832, keď dal knieža Metternich svojím dvorným kuchárom za úlohu vyrobiť niečo špeciálne pre jeho výnimočných hostí. Pôvodnú starodávnu formu upiekol 16-ročný cukrársky učeň Franz Sacher, pretože hlavný šéfkuchár ochorel práve v deň slávnostnej večere.
Torta sa však stala slávnou až o niekoľko desaťročí neskôr. Jej konečnú verziu pripravil až Franzov najstarší syn Eduard, ktorý sa mimochodom narodil na Slovensku – v Želiezovciach, manželom Franzovi a Rozálii Sacherovcom. Práve on vylepšil túto znamenitú pochúťku čokoládovou polevou a marhuľovou marmeládou. Nemalý podiel na úspechu tejto slávnej torty má aj fakt, že v roku 1876 založil Eduard Sacher slávnu reštauráciu a Hotel Sacher. Táto firma je dodnes jedinou sieťou kaviarní na svete, kde si môžete dať upiecť a ochutnať Originálnu Sacherovu tortu (túto dobrotu je možné objednať si aj cez internet).
Skoro tak známe, ako samotná torta, sú aj spory medzi Sacherom a cisárskym a kráľovským cukrárom Demelom, u ktorého sa Eduard Sacher učil cukrárskemu remeslu. V spore išlo o to, komu patria práva na používanie značky.
Nedorozumenie sa začalo v roku 1930, keď sa začal sa dlhý proces „tortovej vojny”, ktorý pretrvával až do roku 1965. Bol to celý rad súdnych procesov týkajúcich sa druhej vrstvy natretého džemu, ktorú zaviedol Sacher , a tiež toho, či sa na pečenie namiesto masla môže použiť margarín. Podstatné však bolo to, komu sa podarí získať práva na predávanie „originálnej” Sacherovej torty – Original Sacher – Torte. Nakoniec ich získal Sacher, kým dvorný cukrár Demmel môže používať do dnešného dňa iba názov „Sachertorte”.
Recept na prípravu Sacherovej torty (samozrejme, že nie originálny)
Suroviny na korpus: 6 ks vajcia, 210 g masla, 210 g práškový cukor, 210 g kvalitná horká čokoláda, 165 g hladká múka, 2 ks vanilkový cukor, 1/2 balíčka prášok do pečiva, marhuľový džem.
Čokoládová glazúra: 200 g cukor kryštál, 125 ml voda, 150 g horká čokoláda
Pracovný postup: Čokoládu roztopíme nad parou a pridáme olej. Vajcia rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešame s maslom a práškovým cukrom. Postupne primiešame aj vlažnú čokoládu. Bielky vyšľaháme vanilkovým cukrom do peny a pridáme k čokoládovej hmote. Prášok do pečiva zmiešame s múkou a postupne zapracujeme do cesta.
Pripravíme si formu na pečenie. Na spodok formy dáme papier a boky vymastíme, a vysypeme hrubou múkou. Cesto dáme do formy, zarovnáme a upečieme. Pečieme pri 160 ° C asi 60-90 minút. Do cesta treba pichnúť špajdlu a ak sa cesto nelepí, tak je upečené. Upečený a vychladnutý korpus prerežeme na polovicu (môžeme prerezať aj 2x), potrieme marhuľovým džemom, popicháme vidličkou a prikryjeme druhou časťou korpusu (vrch ošúpeme, aby tam neostala tá kôrka, len mäkké cesto). Tortu otočíme spodnou časťou hore.
Čokoládu nad parou roztopíme. Vodu s kryštálovým cukrom povaríme (musí vrieť, aby sa cukor rozpustil). Vlažný sirup zmiešame s roztopenou čokoládou a zamiešame. ( Nemusí sa dať celý sirup. Záleží od hustoty a chuti.) Čokoládovú polevu vylejeme na tortu a boky zarovnáme. Necháme stuhnúť a podávame s kopčekom šľahačky.
Dobrú chuť!